Vi tar det där med arbetsgivare först: När du jobbar via Yepstr har vi det som heter "arbetsgivaransvar" för dig. Det betyder att vi betalar din lön, hanterar skatt och arbetsgivaravgifter, ser till att du är korrekt försäkrad, etc. Precis som på alla andra jobb. Det är därför viktigt att du får din lön betald av Yepstr, och inte vid sidan av med till exempel Swish direkt från den du jobbar för. Då gäller nämligen inte försäkringen, du sparar inte till din pension och du får heller inte de extra 12 procenten i semesterersättning.

Hur funkar det där med skatt egentligen?

Precis som på alla andra jobb måste man betala skatt på sin lön. Men det är egentligen ingenting du behöver göra eller fundera på, Yepstr ser till att det blir korrekt.

Men beroende på hur mycket ju jobbar under 1 år, så finns det en sak som kan vara bra att känna till. Om du inte tjänar mer än 20 135 kr under året så behöver du inte betala någon skatt alls. Men du måste då tala om det för Skatteverket, och för oss på Yepstr. Och tänk på att summan gäller för alla jobb du har, inte bara från Yepstr! Du kan läsa mer på Skatteverkets hemsida om hur det fungerar. Eller ring Skatteverket direkt på 0771–567 567.

Skattejämka i appen

Om du VET att du kommer tjäna mindre än 20 135 kr detta år (inte bara på yepstr) kan du välja att skattejämka i appen. Det innebär att vi inte kommer dra skatt på din lön. Om du däremot är osäker eller tror att du kommer tjänar mer än 20 135 kr då kan du stänga av skattejämka funktionen i appen. När den är avstängd drar vi skatt på din lön och om du ändå råkar tjäna mindre än 20 135kr så kommer du få tillbaka skattepengarna året därpå.

Du kan stänga av skattejämkningen genom att gå till Konto > Visa profil > Redigera > Ändra timpriser > Jämka

JOBB FÖR FÖRETAG
När du jobbar för företag så dras skatt direkt på din lön, precis som för alla andra. Då dras även sociala avgifter, pension och semesterersättning. Det står FF lön på kontoutdraget.