Vad kul att du vill ta hjälp av unga talanger genom Yepstr! 

Här kommer lite tips du kan ha i bakhuvudet inför ditt uppdrag. Först och främst, tänk på att de är ungdomar, de är fantastiska på mycket - men i vissa situationer behöver de såklart lite vägledning.

  1. Ge tydliga instruktioner. Tanken "hen förstår nog, annars frågar hen väl" funkar inte alltid - mycket bättre att ha allt på det gröna redan från start! Detta gäller såväl i uppdragsbeskrivningen och i chatten som väl på plats under uppdraget.
  2. Förebygg nervositet. För Yepparna är det ofta lite nervöst att träffa helt nya människor och de kan vara blyga när det kommer till att besöka en annan familjs hem. Genom att föreslå att de får ta med en förälder, ett äldre syskon eller kanske en vän första gången kan du enkelt få dem att känna sig modigare. Ett annat tips är att skriva något i stil med "Vi ser verkligen fram emot att träffa dig och få hjälp. Varmt välkommen :)" då brukar axlarna sjunka en hel del hos Yeppen.
  3. Påminn. Kalender och struktur är tyvärr inte alltid ungas starka sida. Du kan därför ha oerhört mycket att vinna genom att bara checka in två dagar innan samt samma dag bara för att se att Yeppen är på väg och beredd.
  4. Ställ mål och krav. Vad ska resultatet vara efter dagens arbete, vad accepteras och vad är inte okej? Yepparna behöver veta om de får lyssna på musik samtidigt som de jobbar, om hemmet ska vara rent och städat när ni kommer hem eller om hunden måste ha bajsat innan promenaden är klar.
  5. Stäm av under arbetspasset. Gå gärna fram och fråga hur Yeppen tycker att det känns, om det finns några frågor och hur status på arbetet ser ut. Många unga är blyga med att självmant fråga saker och behöver därför någon som går fram till dem för att de våga berätta. Är du inte på plats under arbetspasset kan du checka in via sms eller i Yepstr-chatten.
  6. Ge feedback. Innan Yeppen går hem är det guld värt att ta några minuter för att face-to-face fråga Yeppen hur denne tyckte att arbetet gick. Fråga även gärna om du som "arbetsledare" kunde gjort något bättre, och avsluta med att ge beröm samt tips och råd inför framtida arbetspass. Du kommer även ha möjlighet att lämna omdöme i appen, men det är alltid lättare att förklara mer ingående när ni står framför varandra.

Stort lycka till nu och tveka inte att höra av dig till oss vid frågor. Vi finns här och hjälper gärna till! 👋 

Hittade du svaret?