Yepstr är en app som vill göra det enklare för grannar att ta hjälp av varandra för typiska "tonårsjobb" såsom barnvakt, läxhjälp eller hundpassning.

Alltså enklare tjänster som skolungdomar hjälpt sina föräldrar och grannar med sedan urminnes tider... men det har alltid varit svart (obeskattat) och osäkert. Det tänkte vi ändra på.

Såhär funkar det:

1. På Yepstr lägger familjer upp en annons (gratis) där de beskriver vad de söker hjälp med.
  2. Annonsen skickas sedan till skolungdomar (mellan 15-21 år gamla) som bor i närheten och det plingar till i deras mobil.
  3. De ungdomar som tycker att uppdraget verkar kul söker jobbet med en kort motivering om varför de skulle passa. För att undvika att ungdomar konkurrerar med varandra på pris har vi använt fackförbundens rekommendationer för sommarjobb som minimilön.
  4. Beställaren väljer vem som får uppdraget. Gäller det känsligare uppdrag (såsom barnvakt eller läxhjälp) så bokar man först intervjuer (gratis) innan man bokar det riktiga uppdraget.
  5. Efter utfört uppdrag så betalar man med Swish eller kort via Yepstr rakt till ungdomen. 10% tillkommer för vårt trygghetspaket som beställaren betalar och som bl.a. täcker försäkringar samt hantering av kontrolluppgifter.
  6. Slutligen får båda möjlighet att lämna ett omdöme på varandra. Yepstr kan på så sätt bygga ungdomarnas CVn och får samtidigt reda på om det är någon som inte dykt upp till jobbet eller betett sig illa på något vis.

Vissa väljer att kalla oss en modern variant av lappen på ICA - och till viss del kan vi hålla med. Via Yepstr kan privatpersoner hitta och hjälpa varandra. Dock finns ett par stora skillnader:

Vi vet vilka våra användare är (för att skapa ett konto måste man använda Bank-ID).

Och genom att boka och betala Yepstrs trygghetspaket (avgiften på 10%) så ingår försäkring, schyssta arbetsvillkor, hantering av kontrolluppgifter samt att du bygger ungdomarnas CV med din referens och utvärdering.

I genomsnitt tar ungdomar som arbetar via Yepstr ett uppdrag varannan vecka på ca 3 timmar och tjänar därigenom ca 700 kr i månaden som drygar ut studiebidraget.

Vänligen,
Jacob

Läs mer: